fbpx

Rojiște

Localizare: Comuna Rojiște, județul Dolj

Start proiect: primăvară 2022

Suprafață plantată: 5,6 ha

Obiectiv: înființare perimetru de ameliorare pentru reabilitarea unui teren deșertificat.

Specii plantate: salcâm (Robinia pseudoacacia), sălcioară (Elaeagnus angustifolia) și glădiță (Honey locust). 

Stare de masiv: toamnă 2028 (estimat)

Stadiu actual proiect: în derulare

Parteneri: AirWick Romania, CORA, Electronic Waste Management, GOPET, ISAF, Kambi, Profi, Schneider Electric, Societe Generale Global, Solution Centre, TeraPlast, Promenada Mall/Nepi Rockcastle.

Motivație pentru amplasarea perimetrelor de ameliorare

Comuna Rojiște se află în sudul județului Dolj, un areal puternic afectat de deșertificare.

Parcela de teren pusă la dispoziție de către Primăria Rojiște a fost declarată teren degradat în urma unui studiu pedologic realizat de OSPA Dolj, care arată că acest teren este slab productiv pentru culturi agricole și recomandă ameliorarea prin împădurire.

Pentru stabilizarea solului nisipos, cât și pentru reabilitarea lui prin îmbogățirea în humus, dar și pentru îmbunătățirea microclimatului arid, plantarea de vegetație forestieră reprezintă cea mai bună soluție pentru oprirea înaintării fenomenului de deșertificare.

Zona Rojiște este singura dintre cele în care am plantat până acum care a fost declarată calamitată.

Am plantat în luna aprilie 2022, am îngrijit cu soluții bio în luna mai și apoi mecanizat și manual în iunie, puieții creșteau frumos, estimam un grad de prindere de 90%. La finalul lunii iulie, puieții nu mai erau bine. Am dus 2 puieți la analize și am aflat că erau afectați de nematozi filiformi și de ciuperca Fusarium. Acestea împreună cu seceta verii le-au scăzut gradul de prindere la 20%.  În toamna 2022 puieții care nu s-au prins au fost înlocuiți.

 

Ultima lucrare efectuată: completări puieți cu zilieri în noiembrie-decembrie 2022

 
Rojiște 2022
Scroll to Top