fbpx

Evoluția puieților în vara 2023 – Jurnal de activitate nr. 3

Pentru echipa și prietenii Adoptă un Copac, anul 2023 a fost și este până acum un an în care celebrăm creșterea. Au crescut echipele, au crescut activitățile și responsabilitățile. Și bucuria creșterii au simțit-o din plin și copăceii pe care i-am plantat în anul acesta sau în anii trecuți, primăvara și prima parte a acestei veri venind cu ploi care le-au asigurat o dezvoltare frumoasă, rapidă și îmbelșugată. Cu toate acestea, pentru a se asigura de sănătatea lor deplină, echipa Adoptă un Copac a desfășurat lucrări de îngrijire la locațiile unde cresc copăceii plantați cu multă dragoste și cu mult efort. De aceea ne întoarcem des în vizită în fiecare zonă unde am plantat, pentru a nu lăsa să se irosească eforturile noastre – ale celor de la Adoptă un Copac, dar și ale voastre, cei care sunteți alături de noi material, prin munca voastră sau chiar printr-un gând bun și un like și share pe paginile noastre de social media, în demersul nostru comun de a lăsa pentru cei care vor veni după noi o lume mai puțin atinsă de sterpiciunea deșertului și mai plină de natură și naturalețe, mai plină de creștere, mai plină de viață.

Și, ca bucuria noastră, dar și a generațiilor care vor veni să fie deplină, putem spune că avem deja parcele în care copăceii au devenit copaci mari și nu mai au nevoie de îngrijire!

Această bucurie, însă, nu trebuie să ne facă să uităm că, atât puieții abia plantați care au nevoie de atât de multă atenție și îngrijire, cât și copacii deja puternici care ne asigură ei acum viața în atât de multe feluri, toți au nevoie în continuare de dedicarea noastră către natură și natural în viața noastră de zi cu zi, știind bine că natura în România și în întreaga lume este, din păcate, sub un atac aproape continuu. Să nu uităm că omul se dezvoltă sănătos doar în armonie cu o natură sănătoasă.


Dobrotești

La Dobrotești, ajutați de ploaie, puieții plantați pe cele aproape 25 ha transformă deșertul de dinainte într-o oază verde de viață. Au fost definitivate două îngrijiri cu intervenții unde a fost nevoie și acum, sub îndrumarea inginerilor silvici de la Adoptă un Copac, are loc a treia lucrare de îngrijire.

Specii plantate: salcâm (Robinia pseudoacacia), sălcioară (Elaeagnus angustifolia) și glădiță (Honey locust). 

Apele vii

Pe cele aproape 4 ha plantate, puieții se dezvoltă sănătos și, încet-încet, transformă amintirea deșertificării într-o realitate verde, plină de speranță pentru viitor. Pentru a asigura această transformare, au fost definitivate două lucrări de îngrijire, mai ales pentru tăierea ierbii și a buruienilor care au crescut în pas cu pădurea tânără plantată de echipa și prietenii Adoptă un Copac.

Specii plantate: salcâm (Robinia pseudoacacia), sălcioară (Elaeagnus angustifolia) și glădiță (Honey locust). 

Celaru

Cele aproape 41 ha din Celaru, pe care am plantat puieți în 2020 și 2021, ne aduc una din cele mai mari bucurii: pe aproape 8 ha, copăceii au crescut mari și nu mai au nevoie de îngrijire. Ceilalți au fost îngrijiți de două ori, pentru a ne asigura că și ei vor crește la fel de sănătos.

Specii plantate: salcâm (Robinia pseudoacacia), dud (Morus alba), corcoduș (Prunus cerasifera), sălcioară (Elaeagnus angustifolia).

Goicea

Ca și restul zonelor din Dolj în care am efectuat lucrări de îngrijire, puieții din Goicea s-au bucurat de ploaie și condiții bune de vreme, de aceea am fost nevoiți să intervenim de două ori cu lucrări de îngrijire, mai ales pentru îndepărtarea buruienilor care și ele au crescut datorită condițiilor propice.

Specii plantate: stejar pedunculat (Quercus robur), frasin (Fraxinus pennsylvanica), sălcioară (Elaeagnus angustifolia) și ulm de câmp (Ulmus minor).

Breasta

Pe dealurile cândva sterpe din Breasta, astăzi se înalță o frumoasă pădure tânără, care acoperă aproape 6 ha. S-au efectuat două lucrări de îngrijire pe 4,5 ha, restul fiind, din nou, un motiv de mare bucurie, copăceii  ajungând deja copaci în adevăratul sens al cuvântului. Ne bucurăm să vedem cum creștem noi ca oameni și societate odată cu natura din jurul nostru!

De asemenea, în satul Obdein din comuna Breasta, pe aproximativ 1 hectar, pădurea tânără a ajuns aproape de maturitate în doar 3 ani!

Specii plantate: stejar pedunculat (Quercus robur), cer (Quercus cerris), ulm de câmp (Ulmus minor), frasin (Fraxinus pennsylvanica), mojdrean (Fraxinus ornus), măceș (Rosa canina), corn (Cornus mas), sălcioară (Elaeagnus angustifolia).

Giubega

Giubega

Deși Giubega din sudul județului Dolj este puternic afectată de deșertificare și fenomene meteo extreme, anul acesta și copăceii plantați pe o parte din cele 6 ha care urmează să fie împădurite s-au bucurat de ploaie și au crescut voinicește. Am intervenit de două ori și am reușit să îndepărtăm pericolul afidelor dintr-o parcelă. În continuare, o provocare rămâne adaptarea populației locale la realitatea unei păduri în ceea ce era cândva un deșert. Dar, împreună, suntem convinși că vom readuce viața și în această zonă.

Specii plantate: salcâm (Robinia pseudoacacia), sălcioară (Elaeagnus angustifolia) și glădiță (Honey locust).

Rojiște

Vremea bună a venit și cu gânduri bune și speranță pentru puieții plantați pe o suprafață de 5,6 ha și care ne-au adus motive de îngrijorare anul trecut. Anul acesta ei sunt bine, cresc sănătos și au avut parte de două lucrări de îngijire. Deși zona Rojiște a fost declarată calamitată, avem încredere că vom reuși să oprim deșertificarea și să readucem speranța într-o zonă atât de ostilă vieții.

Specii plantate: salcâm (Robinia pseudoacacia), sălcioară (Elaeagnus angustifolia) și glădiță (Honey locust). 

Chirnogi

Puieții plantați pe cele 9,5 ha în comuna Chirnogi din județul Călărași cresc armonios, bucurându-se de o vreme potrivită, în care soarele și ploaia au alternat parcă anume pentru a le oferi cele mai bune condiții, în ciuda terenului degradat. Echipa Adoptă un Copac a intervenit de două ori cu lucrări de îngrijire pentru a ne asigura că această creștere frumoasă va continua și în viitor.

Specii plantate: plop euroamerican (Populus x. Euramericana), stejar brumăriu (Quercus pedunculiflora), frasin (Fraxinus excelsior), ulm de Turkestan (Ulmus pumilla), măceș (Rosa canina), sălcioară (Elaeagnus angustifolia), lemn cainesc (Ligustrum vulgare).

Lumina

Comuna Lumina este una din localitățile din județul Constanța care se bucură de o pădure în creștere, reprezentată de puieții plantați de Adoptă un Copac pe 5,5 ha, într-un județ cu un grad foarte scăzut de împădurire. Deși a plouat mai rar decât în celelalte locuri, copăceii au avut parte de multă grijă, fiind efectuate două lucrări de îngrijire.

Specii plantate: ulm (Ulmus minor), mojdrean (Fraxinus ornus), frasin (Fraxinus), lemn câinesc (Ligustrum vulgare) și sălcioară (Elaeagnus angustifolia). 

Crucea

Cele 8 ha plantate în comuna Crucea din județul Constanța au rolul de a proteja suprafața agricolă și de a reduce eroziunea solului. Copăceii cresc frumos și s-au bucurat de două lucrări de îngrijire în acest an, nemaifiind înnăbușiți de iarbă și buruieni. Pentru a ne asigura de buna lor creștere, recent am desfășurat și a treia lucrare de îngrijire.

Specii plantate: ulm (Ulmus minor), tei (Tilia europaea), frasin (Fraxinus pennsylvanica), lemn câinesc (Ligustrum vulgare), sălcioară (Elaeagnus angustifolia), jugastru (Acer campestre)și măceș (Rosa canina).

Mereni

Puieții plantați pe aproape 9 ha dintr-o suprafața totală de 60 ha în comuna Mereni din județul Constanța cresc trainic lângă o pădure deja existentă. Pentru a le asigura o creștere cât mai sănătoasă, au fost tăiate iarba și buruienile din jurul lor în cadrul a două lucrări de îngrijire.

Specii plantate: stejar pedunculat (Quercus robur), ulm de câmp (Ulmus minor), frasin (Fraxinus pennsylvanica), măceș (Rosa canina), sălcioară (Elaeagnus angustifolia), sânger (Cornis sanguinea), plop alb (Populus alba). 

Gherghița

Cele 4,4 ha plantate la Gherghița în județul Prahova reprezintă unul din demersurile mai recente ale echipei Adoptă un Copac. În ciuda apropierii de râul Prahova, terenul de la Gherghița a fost declarat neproductiv. Copăceii plantați se dezvoltă frumos, fiindu-le asigurată și o lucrare de îngrijire.

Specii plantate: plop (Populus), frasin (Fraxinus), lemn câinesc (Ligustrum vulgare) și sălcioară (Elaeagnus angustifolia). 

Ciulnița

În comuna Ciulnița din județul Ialomița am plantat puieții în primăvara acestui an și ne bucurăm să vedem că ei se dezvoltă sănătos pe aproximativ jumătate de hectar din suprafața totală de 1,1 ha. Copăceilor li s-a asigurat în această vară o lucrare de îngrijire.

Specii plantate: ulm (Ulmus minor), mojdrean (Fraxinus ornus), frasin (Fraxinus), lemn câinesc (Ligustrum vulgare) și sălcioară (Elaeagnus angustifolia).

Dragalina

Comuna Dragalina din județul Călărași reprezintă o altă zona supusă fenomenelor meteo extreme. Pentru a o proteja, am plantat perdele forestiere cu scopul de a proteja oamenii și terenul de aceste fenomene, dar și de a-i reda rodnicia de altădată. Din suprafața totală de 5 ha, echipa Adoptă un Copac a plantat până acum puieți pe 2,7 ha și a realizat în acest an o lucrare de îngrijire.

Specii plantate: ulm (Ulmus minor), mojdrean (Fraxinus ornus), frasin (Fraxinus), lemn câinesc (Ligustrum vulgare) și sălcioară (Elaeagnus angustifolia).

Fetești

În primăvara anului 2023, am plantat în parcul municipal din Fetești, județul Ialomița, 4300 de puieți. Ne bucurăm să vedem că ei cresc sănătos și deja sunt o oază de verdeață într-un spațiu urban. Puieților le este asigurat un program de udare și sunt vizitați periodic de membri ai echipei Adoptă un Copac.

Leu

În comuna Leu din județul Dolj, echipa Adoptă un Copac a început în primăvara acestui an o campanie de plantări ușor diferită, și anume, plantări după metoda Miyawaki. Cu o distanță de 1m între puieți și de 2 m între rânduri, metoda Miyawaki ar trebui să le asigure o creștere sănătoasă cu minim de intervenție umană, reproducând cât mai fidel creșterea unei păduri 100% naturale. Sperăm ca această metodă să dea roade, pentru a putea contribui la o (re)împădurire și mai rapidă, eficientă și trainică a României.


Am văzut mai sus că în toate zonele prezentate, puieții cresc sănătos și armonios și ne bucurăm deja de cele două parcele din Celaru și Obedin unde copăceii au devenit copaci mari și trainici! Sperăm să avem această bucurie cât mai des și în cât mai multe locații și vom continua să plantăm și să îngrijim natura țării noastre copac cu copac, parcelă cu parcel, pădure cu pădure.

Omul rupt de natură nu poate să creasă sănătos. Un trup sănătos și o minte viguroasă au nevoie de naturalețe, care doar în natură se poate cultiva. Dar iată că, acum, și natura are nevoie de noi. Să o cultivăm și noi, la rândul nostru. Și avem convingerea că fiecare om implicat alături de echipa Adoptă un Copac și fiecare copăcel plantat va atrage la rândul lui alți oameni care vor cultiva alți copăcei, pentru a readuce în inimile și mințile noastre ceva ce poate ne lipseșe mai mult ca niciodată: să fim naturali. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top