În 2008, ViitorPlus – Asociația pentru dezvoltare durabilă pornea proiectul de împădurire „Adoptă un copac!” cu gândul la importanța recuperării suprafețelor pierdute și a reamintirii rolului crucial pe care pădurile îl au în echilibrul fragil al vieții.
În perioada 2008-2016, sub umbrela ViitorPlus, peste 10.000 de voluntari s-au implicat în înființarea a 36 de hectare noi de pădure. În plus, s-au strâns fonduri pentru încă 21 hectare. Cele 57 hectare totale au fost transferate spre administrare Asociației Pădurea Copiilor, în iulie 2016, la desprinderea acesteia din ViitorPlus.
Din noiembrie 2016, Asociația ViitorPlus a reluat eforturile de împădurire prin proiectul „Adoptă un copac!”, cu care ne-am propus să aducem în continuare o contribuție importantă la creșterea și protejarea suprafețelor de pădure din România, cu focus asupra perdelelor forestiere, și implicarea unui număr cât mai mare de oameni în acest demers.
Este să redescoperim împreună legătura cu natura și să investim în ceea ce lăsăm în urma noastră.
Se împarte în trei direcții:
1.Creștem suprafeța împădurită din sudul României pentru combaterea și adaptarea la schimbările climatice
2. Inspirăm adoptarea de comportamente responsabile legate de consumul de resurse forestiere
3. Contribuim la educarea publicului privind importanța pădurilor
1. Integritate
2. Transparență
3. Exemplul propriu
4. Consultanță cu factorii interesați
5. Abordare personalizată, practică și pe termen lung
6. Replicabilitate
7. Promovarea unei vieți echilibrate și armonioase
Ecosistemele forestiere contribuie la reciclarea nutrienților și formarea solurilor și asigură funcția de habitat pentru numeroase specii, crescând astfel biodiversitatea.
În măsura în care resursele naturale sunt responsabil exploatate: ecosistemele forestiere produc materiale de construcții, fibre, hrană (fructe de pădure, ciuperci) și plante medicinale sau ornamentale, apă potabilă.
Constau în furnizarea de oportunități pentru educație și informare, relaxare și recreeere, inspirație și spiritualitate, precum și numeroase beneficii pentru sănătate.
Inspirație artistică, relaxare, educație și informare, comunități formate în jurul pădurilor, beneficii de sănătate.
Importanța pădurilor pentru menținerea echilibrului natural al mediului, importanța pentru speciile de floră și faună cărora le oferă habitat, susținerea funcționarii proceselor ecologice și biologice.
– Manager proiect –
– Asistent proiect –
– Asistent proiect –
– Inginer silvic –