fbpx

Evoluția puieților în vara 2022 – Jurnal de activitate nr. 2

Activități de îngrijire

Vara este perioada în care îngrijim puieții plantați primăvara sau în anii anteriori.

Pentru că plantăm în zonele deșertificate sau degradate, unde plouă cel mai puțin, copăceii au nevoie de susținerea noastră în sezonul uscat, în care împart puțina apă din sol și puținele minerale cu toată vegetația erbacee. Până le cresc suficient rădăcinile ca să ajungă la straturile mai adânci și mai umede ale pământului și până se înalță destul cât să nu fie sufocați de flora spontană, noi le facem loc și transformăm vegetația în humus, îngrășământul natural ideal.

Alegem să lucrăm fără chimicale pentru o creștere naturală și sănătoasă. Invităm alături de noi oamenii din comunități pentru a simți că acele păduri cresc acolo pentru ei și cu ajutorul lor.

Vizităm des fiecare zonă plantată și întervenim ori de câte ori este nevoie.

A fost o vară secetoasă, cu foarte puțină ploaie, în care multe culturi agricole s-au uscat. Nici copăceilor nu le-a fost ușor, dar cei mai mulți au trecut cu bine!


Comuna Celaru, județul Dolj –  – 40 de hectare de pădure

Plantată în 2020 și în 2021, pădurea se dezvoltă frumos, iar vara aceasta a avut și primele fructe: dude și corcodușe. Pe jos încă se vede nisipul, dar nu mai este fierbinte ca la mare, pentru că a apărut umbra. Treptat se schimbă structura și culoarea solului, pentru că îi crește fertilitatea. Am făcut două serii de lucrări de întreținere – în mai și în iulie – și rezultatele ne umplu de bucurie! Credem ca are cea mai bună evoluție pe care am văzut-o!

Specii forestiere: salcâm (Robinia pseudoacacia), dud (Morus alba), corcoduș (Prunus cerasifera), sălcioară (Elaeagnus angustifolia)


Comuna Mereni, județul Constanța – 8 hectare de tânără pădure

Plantați o parte în primăvara 2021 și o parte în primăvara 2022, puieții de la Mereni se înalță frumos, dar au avut nevoie de implicarea noastră pentru a nu fi acoperiți de plante sălbatice. Împreună cu zilierii din zonă, am curățat zona în două etape, în mai și în iulie, iar efectele benefice sunt vizibile.

Specii forestiere: stejar pedunculat (Quercus robur), ulm de câmp (Ulmus minor), frasin (Fraxinus pennsylvanica), măceș (Rosa canina), sălcioară (Elaeagnus angustifolia), sânger (Cornis sanguinea), plop alb (Populus alba)


Comuna Goicea, județul Dolj – 4,8 hectare plantate în 2021

Pădurea plantată  în sudul județului Dolj, o zonă afectată sever de fenomenul deșertificării și al degradării solurilor, este încă mică și sperăm să fie și rezistentă. Vara aceasta a beneficiat de două serii de lucrări de îngrijiri. A crescut foarte multă vegetație în jurul puieților și aproape că nu a plouat, suntem în continuare în teren și urmărim evoluția.

Specii forestiere: stejar pedunculat (Quercus robur), frasin (Fraxinus pennsylvanica), sălcioară (Elaeagnus angustifolia) și ulm de câmp (Ulmus minor).


Comuna Breasta, sat Breasta, județul Dolj –  6 hectare plantate în toamna 2020

O pădure care arată foarte bine, cu grad de prindere ridicat și evoluție foarte bună, o bucurie să o vizităm! Am avut 4 serii de lucrări de îngrijire în această vară pentru a ajuta puieții să crească.

Specii forestiere: stejar pedunculat (Quercus robur), cer (Quercus cerris), ulm de câmp (Ulmus minor), frasin (Fraxinus pennsylvanica), mojdrean (Fraxinus ornus), măceș (Rosa canina), corn (Cornus mas), sălcioară (Elaeagnus angustifolia)


Comuna Breasta, sat Obedin, județul Dolj – 2,4 hectare de pădure

Vara aceasta s-a făcut umbră la Obedin. Creșterea copacilor plantați în 2020 este de peste 4 metri, iar pădurea se apropie rapid de stadiul de masiv. Deja temperatura în zonă este mai mică în sezonul uscat.

Specii forestiere: salcâm (Robinia pseudoacacia), ulm de Turkestan (Ulmus pumila), sânger (Cornus sanguinea).


Comuna Bistreț, județul Dolj – 2,5 hectare de pădure plantată în toamna 2019

Pe 3 parcele, în 3 zone diferite ale comunei, evoluează 3 specii diferite de puieți. Unii mai bine, pentru că beneficiază de poziționare mai bună, alții mai greu, pentru că e mult pietriș în sol. Sperăm să se înalțe toți semeți.  

Specii forestiere: mojdrean (Fraxinus ornus), frasin (Fraxinus excelsior), ulm de Turkestan (Ulmus pumilla)


Comuna Dragalina, jud. Călărași – 3,3 hectare plantate în 2019

Acolo sunt deja 2 perdele forestire care aduc umbră comunei și o vor proteja iarna de înzăpeziri și mai mulți copăcei plantați în curtea liceului tot în cadrul programului Adoptă un copac. Vara aceasta am realizat 4 lucrări de îngrijire și privim cu optimism spre iarnă.

Localitatea a fost în trecut afectată de fenomene meteo extreme, printre care înzăpeziri, rafale de vânt de 140 km/h și chiar tornade.

Specii forestiere: salcâm (Robinia pseudoacacia), ulm de Turkestan (Ulmus pumilla) și măceș (Rosa canina)


Comuna Chirnogi, județul Călărași – – 11,2 hectare plantate începând cu toamna 2017

Sunt 5 parcele de pădure plantate cu voluntari. Primele 3 parcele sunt foarte aproape de stadiul de masiv, parcela de salcioară este și ea mare și stufoasă, iar cea mai mică, plantată anul acesta abia se vede între florile de câmp, dar se dezvoltă foarte bine și este susținută cu lucrări de îngrijire mecanizate și manuale cu zilieri.

Specii forestiere: plop euroamerican (Populus x. Euramericana), stejar brumăriu (Quercus pedunculiflora), frasin (Fraxinus excelsior), ulm de Turkestan (Ulmus pumilla), măceș (Rosa canina), sălcioară (Elaeagnus angustifolia), lemn cainesc (Ligustrum vulgare)


Comuna Apele Vii, județul Dolj – 4 hectare plantate în primăvara 2022

Una dintre cele mai tinere păduri plantate de noi, într-o zonă care arăta mai mult ca o plajă și care acum este verde. Cu un grad de prindere foarte mare, după 2 luni extrem de secetoase, puieții s-au înalțat și arată foarte bine. Îi urmărim cu atenție și întervenim cu lucrări de îngrijire oricând vedem nevoia.



Comuna Rojiște, județul Dolj – 5,6 hectare plantate în primăvara 2022

În zona cea mai călduroasă și mai secetoasă dintre toate parcelele unde am plantat, cu lucrări de susținere și cu urmărire atentă a specialiștilor nostri, sperăm să crească mari micii puieți plantați în acest an cu scopul de a ameliora pământul din zonă.



Comuna Lumina, județul Constanța – 5,5 hectare plantate în primăvara 2022

O altă zonă serios afectată de seceta acestei veri este în apropierea Constanței. Acolo noi ne-am propus să construim umbră și să atragem precipitații cu puieții plantați în acest an. Sunt încă mici în vântul puternic din apropierea mării, dar atent ingrijiți de echipa noastră.



Sperăm că și pe voi vă încântă evoluția puieților plantați în ultimii ani de activitate a programului de împădurire „Adoptă un Copac!”.

Colaborăm cu o comunități rurale din zonele cu cel mai mare deficit de pădure pentru a reabilita terenurile degradate și abandonate din sudul României. Munca noastră nu se oprește odată ce am plantat puieții, ci continuă ani pentru a ne asigura că aceștia ating maturitatea și devin păduri și perdele forestiere benefice și sănătoase pentru comunitățile care au nevoie de mai mult spațiu verde și un mediu mai sănătos.

Mulțumim tuturor sponsorilor juridici și persoanelor implicate în demersurile programului pentru toată susținerea lor!

Pentru mai multe detalii, informații și poze despre fiecare locație de plantare, vă invităm să dați click pe comuna respectiva din lista de mai sus.


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top