fbpx

Activități îngrijire puieți 2021 – Jurnal de activitate nr. 1

Activități de îngrijire

vară 2021 (+ evoluția puieților)

În lunile de vară, în cadrul programului „Adoptă un Copac!” s-au efectuat activități de îngrijire a puieților plantați în campaniile precedente. Pentru o dezvoltare cât mai sănătoasă a puieților este extrem de important să efectuăm activități de îngrijire și întreținere, în special pe perioada verii, atunci când vegetația erbacee invadează spațiul de creștere al arborilor în devenire și concurează cu aceștia pentru resursele de apă și nutrienți din sol.

Lucrările de îngrijire se execută atât mecanizat, cu utilaje puse la dispoziție de către primăriile partenere sau cele ale zilierilor plătiți din comunitățile locale, cât și manual, de către zilieri sau firme specializate locale care intră printre rândurile cu puieți pentru a le curăța de vegetația nedorită.

Prezentăm mai jos locațiile unde am efectuat activități de îngrijire, listate de la cele mai recente suprafețe plantate, până la cele mai înaintate în vârstă.


Comuna Celaru, jud. Dolj – 25.3 hectare de teren deșertificat, cea mai mare suprafață de teren în curs de ameliorare prin împădurire din cadrul programului „Adoptă un Copac!”, plantată în toamnă 2020 (15.3 hectare) și primăvară 2021 (10 hectare). Puieții de pe toată suprafața au beneficiat de activități de îngrijire. Dezolvatarea lor ne bucură și ne oferă speranțe de viitor pentru reabilitarea solului sever afectat de fenomenul deșertificării (dupa cum se poate observa și din imagini).

Specii forestiere: salcâm (Robinia pseudoacacia), dud (Morus alba), corcoduș (Prunus cerasifera), sălcioară (Elaeagnus angustifolia)

Comuna Celaru - teren deșertificat în curs de reabilitare. Activități de îngrijire


Comuna Mereni, jud. Constanța – 4.2 hectare teren degradat din cauza pășunatului intensiv, plantate în primăvară 2021. Județul Constanța prezintă un grad extrem de scăzut de împădurire – doar 6% din suprafață este acoperită de păduri. Vom continua demersurile de împădurire ale comunei Mereni și în sezonul de plantare toamnă 2021.

Specii forestiere: stejar pedunculat (Quercus robur), ulm de câmp (Ulmus minor), frasin (Fraxinus pennsylvanica), măceș (Rosa canina), sălcioară (Elaeagnus angustifolia), sânger (Cornis sanguinea), plop alb (Populus alba)

Activități de îngrijire puieți plantați in comuna Mereni, jud. Constanta


Comuna Goicea, Jud. Dolj – 3 hectare de teren abandonat, plantate în primăvară 2021. Terenul a fost folosit în trecut în exploatarea pietrișului apoi abandonat. Primăria a preluat terenul în curs de degradare și a proritizat reabilitarea acestuia. Astfel, primăria a pus la dispoziție parcela pentru a fi ecologizată prin împădurire, în cadrul programului „Adoptă un Copac!”.

Specii forestiere: stejar pedunculat (Quercus robur), frasin (Fraxinus pennsylvanica), sălcioară (Elaeagnus angustifolia) și ulm de câmp (Ulmus minor).


Comuna Breasta, Jud. Dolj – Parcela II – 5 hectare de teren au fost plantate alături de zilieri și voluntari din comunitatea locală în toamna anului 2020. Terenul, acum în curs de reabilitare, a fost abandonat după ce a servit drept livadă cu pomi fructiferi. Lăsat într-o stare de degradare și afectat pe parcurs de fenomenul deșertificării solului, programul de împădurire a identificat parcela ca fiind pretabilă pentru ameliorarea ecologică prin împădurire.

Specii forestiere: stejar pedunculat (Quercus robur), cer (Quercus cerris), ulm de câmp (Ulmus minor), frasin (Fraxinus pennsylvanica), mojdrean (Fraxinus ornus), măceș (Rosa canina), corn (Cornus mas), sălcioară (Elaeagnus angustifolia)

activitati de ingrijire- Breasta - statia de apa

Comuna Breasta, jud. Dolj – Parcela I – 2.1 hectare de perdea forestieră au fost plantate în primăvară 2020 pentru a îndeplinii două funcții – funcția de a reabilita solului degradat și exploatat și funcția de protecție a drumului județean împotriva rafalelor de vânt și zăpadă.

Specii forestiere: salcâm (Robinia pseudoacacia), ulm de Turkestan (Ulmus pumila), sânger (Cornus sanguinea).


Comuna Bistreț, jud. Dolj – terenul pus la dispoziție de către Primăria Bistreț are o suprafață egală cu 2,5 hectare, fiind format din 3 parcele situate în locații diferite. Zona este afectată de fenomenul deșertificării solurilor, perioade prelungite de seceta, eroziunea eoliană și inundații frecvente pe timpul primăverii. Pe cele 2.5 hectare s-au plantat în toamna anului 2019 trei segmente de perdea forestieră pentru protecția unui drum de acces, a unui obiectiv de interes public (stația de apă a comunei) și a terenurilor agricole învecinate.

Specii forestiere: mojdrean (Fraxinus ornus), frasin (Fraxinus excelsior), ulm de Turkestan (Ulmus pumilla)


Comuna Dragalina, jud. Călărași -2.7 hectare, împărțite în 3 parcele pe care s-au înființat perdele forestiere pentru protejarea comunității locale – nordul satului Constantin Brâncoveanu, Liceul „Duiliu Zamfirescu” și stația de captare apă a satului Constantin Brâncoveanu. Localitatea este frecvent afectată de fenomene meteo extreme, printre care înzăpeziri, rafale de vânt de 140 km/h, și chiar tornade. Înființarea perdelelor forestiere de protecție pot ameliora aceste probleme în doar câțiva ani, pe lângă restul beneficiilor aduse de pădurea în sine.

Specii forestiere: salcâm (Robinia pseudoacacia), ulm de Turkestan (Ulmus pumilla) și măceș (Rosa canina)

Activităti de îngrijire - Comuna Dragalina - tornada

Comuna Chirnogi, jud. Călărași – 8 hectare de perdea forestieră plantate începând cu toamna anului 2017 la marginea Drumului Național 41 care leagă Oltenița de Giurgiu, pentru protejarea acestuia în cazul rafalelor de vânt și zăpadă. Terenul pus la dispoziție de câtre Primăria Chirnogi este clasificat ca fiind degradat, așadar, înființarea acestei perdele forestiere ajută și la ameliorarea condițiilor de sol și îmbunătățirea biodiversității naturale.

Specii forestiere: plop euroamerican (Populus x. Euramericana), stejar brumăriu (Quercus pedunculiflora), frasin (Fraxinus excelsior), ulm de Turkestan (Ulmus pumilla), măceș (Rosa canina), sălcioară (Elaeagnus angustifolia), lemn cainesc (Ligustrum vulgare)

Actiuni de ingrijire - Comuna Chirnogi


Sperăm că și pe voi vă încântă evoluția puieților plantați în ultimii ani de activitate a programului de împădurire „Adoptă un Copac!”.

Colaborăm cu o comunități rurale din zonele cu cel mai mare deficit de pădure pentru a reabilita terenurile degradate și abandonate din sudul României. Munca noastră nu se oprește odată ce am plantat puieții, ci continuă ani pentru a ne asigura că aceștia ating maturitatea și devin păduri și perdele forestiere benefice și sănătoase pentru comunitățile care au nevoie de mai mult spațiu verde și un mediu mai sănătos.

Mulțumim tuturor sponsorilor juridici și persoanelor implicate în demersurile programului pentru toată susținerea lor!

Pentru mai multe detalii, informații și poze despre fiecare locație de plantare, vă invităm să dați click pe comuna respectiva din lista de mai sus.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top