fbpx

Evoluția puieților în locațiile Adoptă un Copac. Partea 1: începutul verii 2024

Adoptă un Copac, programul de împădurire și educație despre păduri al Viitor Plus, are trei mari domenii de activitate: plantarea de copaci în zonele cu deficit de pădure, îngrijirea puieților plantați și educarea comunităților locale și a publicului larg despre cum pot și trebuie să fie îngrijite pădurile și care este importanța lor.

Astăzi vă prezentăm evoluția puieților din zonele de activitate Adoptă un Copac prin prisma vizitelor de monitorizare și a lucrărilor de îngrijire efectuate în prima parte a verii anului 2024, mai precis, lunile mai-iunie. Pe viitor, vom prezenta evoluția puieților și pe parcursul verii și începutul toamnei.

Județul Constanța

Crucea, CT

În comuna Crucea, jud. Constanța, am realizat cea mai amplă lucrare de îngrijire din începutul acestei veri. Am monitorizat puieții de pe toate parcelele atât în luna mai, cât și în iunie. Începutul lunii iunie a marcat începutul lucrărilor de îngrijire: a fost tăiată iarba cu moto coasa, au fost îndepărtate buruienile atât manual prin lucrări de prașilă, cât și mecanizat și s-au folosit mai multe tractoare cu freză și cu palpator. De asemenea, materialul vegetal a fost incorporat în sol, ceea ce duce la formarea unui strat de humus, dar și asigură că sporii buruienilor nu se răspândesc în zonele pe care dorim să le protejăm.

Lucrările au continuat și în a doua parte a lunii iunie.

Rezultatele acestor lucrări se văd în teren: puieții sunt viguroși, iar pământul dintre rânduri și dintre copaci este curat și bogat. Primăvara a adus și câteva precipitații, dar luna iunie a fost marcată doar de câteva furtuni sporadice. Noi continuăm lucrările de îngrijire și sperăm că și vremea va ține cu noi, dar și cu puieții.

Hârșova, CT

Puieții și copacii pe care i-am plantat la Hârșova, jud. Constanța, în toamna anului 2023 cresc foarte bine! Plantați în cadrul campaniei „România plantează pentru mâine” a partenerilor noștri de la OMV Petrom, i-am vizitat de mai multe ori în lunile mai și iunie și putem spune că, de la gardul viu pe care l-am plantat în mai multe zone, la arborii mari la balot, copacii s-au prins, cresc frumos și deja înfrumusețează parcul în care aduc și un plus de viață și sănătate. Deși mai sunt zone în care sunt necesare câteva completări, numărul lor este mic. Satisfacția și mai mare este dată de faptul că și comunitatea locală este implicată în întreținerea lor: atât din partea autorităților locale, care au grijă să ude copacii și puieții, dar și din partea locuitorilor orașului – mulți copii dintre cei care au venit la plantare ne întâmpină cu bucurie și ne povestesc cum au grijă ca puieții să aibă parte de apă, dar și să nu-i rupă nimeni. Implicarea comunității locale în îngrijirea și protejarea arborilor este unul din obiectivele principale ale Adoptă un Copac și Hârșova este un exemplu de cum plantarea de copaci este utilă nu doar din puncte de vedere ecologic, ci și comunitar.

Lumina, CT

La Lumina în jud. Constanța am vizitat puieții în luna mai și la începutul lunii iunie. Puieții au avut parte și de o lucrare de îngrijire, realizată doar în zonele în care se impunea. Pe aproximativ 5 ha, s-a intervenit mecanizat, cu tractorul, pentru a îndepărta vegetația dăunătoare puieților. Deși terenul este destul de arid și seceta de la începtul acestei veri nu a ajutat deloc, sunt zone în care puieții o duc foarte bine, însă, precum era de așteptat, sunt și zone în care va fi nevoie să intervenim cu lucrări de completare în următorul sezon de plantare.

Județul Călărași

Căscioarele, CL

La Căscioarele, în județul Călărași, am vizitat puieții de două ori pe parcursul lunii mai, iar la începutul lunii iunie am făcut o nouă verificare. În a doua jumătate a lunii iunie, am desfășurat o serie de lucrări de îngrijire, colaborând cu zilieri pentru a efectua prășitul manual în jurul puieților și pentru a îndepărta mecanizat vegetația care se dezvoltase în jurul acestora. La fel ca și în cazul locației de la Crucea, am observat că există zone unde puieții s-au prins și s-au dezvoltat foarte bine, dar și zone unde va fi necesar să intervenim cu lucrări de completare. Chiar dacă primăvara a fost una bogată în precipitații, începutul verii a fost marcat atât de creșteri ale temperaturilor, cât și de o perioadă de secetă – un tipar climatic care, din păcate, se va repeta în majoritatea locațiilor noastre de plantare.

Chirnogi, CL

La Chirnogi, în județul Călărași, am efectuat o serie de activități de îngrijire și monitorizare a puieților. În luna mai, am vizitat plantația pentru a evalua starea puieților și am efectuat prima lucrare de îngrijire. Aceasta a inclus trecerea mecanizată cu tractorul printre rânduri, concentrându-ne pe parcela cu puieți tineri pentru a asigura un mediu optim de creștere.

Pentru a ne asigura că toți copacii beneficiază de condiții adecvate pentru o creștere sănătoasă, am revenit la începutul lunii iunie pentru o nouă evaluare. În a doua jumătate a lunii iunie, am inițiat o lucrare de îngrijire mai intensă. Cu ajutorul zilierilor echipați cu unelte mecanizate, am îndepărtat materialul vegetal dintre rânduri. În zonele recent completate, am efectuat lucrări de prașilă manuală folosind sapa.

De asemenea, am tuns iarba din jurul puieților, acordând o atenție deosebită stejarilor tineri pentru a preveni competiția pentru resurse. Această a doua lucrare de îngrijire a fost continuată și în luna iulie, asigurându-ne astfel că puieții au condițiile necesare pentru a se dezvolta corespunzător.

Dragalina, CL

În luna mai ne-am deplasat și la Dragalina în județul Călărași. Cu bucurie am constatat că perdeaua de protecție din satul Constantin Brâncoveanu a crescut destul de mult, ajungand la stadiul de masiv și nu mai necesită intervenții din partea noastră.

Județul Ialomița

Fetești, IL

La Fetești am plantat tot în cadrul campaniei „România plantează pentru mâine” a partenerilor noștri de la OMV Petrom, în primăvara anului 2023. În luna mai am vizitat zona în care am plantat și am observat că arborii și arbuștii se dezvoltă foarte bine. Ne bucurăm și că autoritățile locale se ocupă de îngrijirea lor și le mulțumim pentru efortul depus.

Ciulnița, IL

La Ciulnița în jud. Ialomița am fost să observăm dezvoltarea puieților în luna mai, lună în care am realizat și o lucrare de îngrijire mecanizată, cu tractorul. Ciulnița este una din zonele în care lipsa precipitațiilor și seceta au reprezentat o problemă majoră – chiar și voluntarii care au fost la plantat aici în toamnă își amintesc de cât de greu se săpa în pământul extrem de tare din cauza lipsei precipitațiilor. Cu toate acestea, în condițiile date, puieții se dezvoltă destul de bine, așa cum am constatat după a doua vizită, de la începutul lunii iunie. Cu speranța că vor avea parte și de puțină ploaie, avem încredere că la toamnă vom avea un grad bun de prindere în condițiile unei zone atât de vitrege și care are atât de mare nevoie de împăduriri tocmai din acest motiv.

Județul Prahova

Gherghița, PH

Gherghița în jud. Prahova este una din zonele în care am început lucrările de îngrijire mai repede în acest an. În perioada aprilie-mai, am tuns iarba pe și printre rânduri. Am supravegheat dezvoltarea lor prin două vizite, la începutul lunii mai și, respectiv, iunie. La Gherghița, este încă nevoie de eforturi susținute pentru a asigura o împădurire adecvată a zonei.

Județul Dolj

În județul Dolj, toate locațiile în care am plantat se prezentau foarte bine până la începutul verii. În luna iunie, puieții au început să fie afectați de lipsa precipitațiilor, însă depunem eforturi constante să le asigurăm cele mai mari șanse de dezvoltare.

Dobrotești, DJ

Dobrotești în jud. Dolj este una din locațiile în care efectele împădurii se văd cel mai bine. Deși terenul este foarte nisipos și sărac, puieții încep să-l îmbogățească în nutrienți și ajută la captarea umezelii. Ajutați și de ploile din aceasta primăvară, tinerii copaci s-au dezvoltat frumos, deși puieții cei mai mici încă au dificultăți de creștere datorită terenului infertil. Pentru a-i ajuta să se dezvolte sănătos, am realizat două lucrări de îngrijire, una în luna mai, iar cealaltă la finalul lunii iunie. Lucrările au fost integrale, realizate și mecanizat, cu tractorul cu freză, pe și printre rânduri. Sperăm că puieții cei mai mici să treacă de perioada secetoasă și caldă de la începutul verii și să avem un grad de prindere cât mai mare în toamnă.

Rojiște, DJ

La Rojiște în jud. Dolj, am fost să vizităm puieții la mijlocul lunii mai. Pe lângă terenul foarte nisipos și infertil, o provocare a fost și grindina care a lovit zona în mai. Cu toate acestea, majoritatea puieților și-au revenit și s-au dezvoltat bine în lunile mai-iunie.

Giubega, DJ

La Giubega în jud. Dolj am realizat lucrări de îngrijire la sfârșitul lunii mai și începutul lui iunie, lucrări continuate la mijlocul lunii. Ca la Dobrotești, am efectuat lucrări mecanizate cu freza. Deși terenul este mai prielnic decât în alte locații din jud. Dolj, zona tot se confruntă cu deșertificarea, ca mare parte din restul Olteniei. Puieții au avut parte și de precipitații în primăvară, lucru care se reflectă în creșterea lor sănătoasă.

Leu, DJ

La Leu în jud. Dolj am efectuat două lucrări de prașilă manuală pe tot rândul la începutul și mijlocul lunii iunie. Faptul că s-au săpat gropi cu burghiul și că există apă în sol au rezultat într-un grad foarte bun de prindere, pe care sperăm să-l constatăm și în toamnă.

Goicea, DJ

La Goicea în jud. Dolj am realizat la finalul lunii iunie lucrări de îngrijire mecanizate, cu tractorul cu freză, pe și printre rânduri. Locația este plină de verdeață, fiind una din zonele în care puieții s-au prins cel mai bine, precum se poate observa și din imagini.

Breasta, DJ

La Breasta în jud. Dolj, în a doua jumătate a lunii iunie, am realizat două prașile manuale pe zonele unde nu se poate intra cu tractorul, pe văi, pe o suprafață de aprox. 4 ha. Pe zona de platou, pe o suprafața de aprox. 5 ha., unde am plantat stejar, puieții sunt mari și nu mai au nevoie de îngrijiri pe rând; de aceea, am realizat doar lucrări mecanizate cu tractorul între rânduri.

Județul Teleorman

Sârbeni, TR

Sărbeni în jud. Teleorman este una din locațiile în care am plantat pentru prima dată chiar în aceasă primăvară. Deși este prea devreme pentru a transmite clar un grad de prindere, am vizitat locația de două ori, în luna mai și a doua parte a lunii iunie și am constatat că situația este una bună, deși sunt zone în care va fi nevoie de completări, mai ales la stejar și sălcioară. Dar sunt și zone în care gradul de prindere este foarte bun și deja se formează oaze de verdeață pe terenul destul de arid.

Alexandria, TR

La Alexandria în jud. Teleorman, am plantat chiar în această primăvară, în aprilie 2024, în cadrul campaniei „România plantează pentru mâine” a partenerilor noștri de la OMV Petrom. În luna iunie am vizitat copacii săptămânal și i-am udat de 3 ori pe săptămâna.  De asemenea, în jurul copacilor am realizat vetre și am turnat mulch – un amestec de scoarță de copac, având rolul de -a-i proteja și a reține umezeala. Datorită secetei și a căldurii prelungite, dar și din cauză că terenul este foarte pietros și sărac în nutrienți, vom interveni  cu lucrări de completare în următorul sezon. Dar avem mare grijă de puieții pe care i-am plantat și abia așteptăm să aducem un plus de viață și verdeață într-o zonă care are mare nevoie de ea.

Dacă vrei să ne susții și tu în eforturile de împădurire, adoptă un copac aici și noi îl îngrijim pentru tine, iar tu primești un certificat personalizat pe care poți să îl oferi celor dragi!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top