Celaru
Localizare: Comuna Celaru, județul Dolj
Coordonate GPS: 44.017654, 24.062129
Start proiect: toamnă 2020
Suprafață totală: 40 ha
Suprafață plantată: 40 ha
Obiectiv: înființare perimetru de ameliorare pentru stabilizarea nisipurilor mobile afectate de eroziunea vântului
Specii plantate: salcâm (Robinia pseudoacacia), dud (Morus alba), corcoduș (Prunus cerasifera), sălcioară (Elaeagnus angustifolia)
Stare de masiv: toamnă 2025 (estimat pentru prima plantare)
Stadiu actual proiect: lucrări de completare și îngrijire a puieților
Parteneri: OMV Petrom, prin proiectul România plantează pentru mâine
Motivație pentru amplasarea perimetrelor de ameliorare
Comuna Celaru se află în sudul județului Dolj, un areal puternic afectat de deșertificare.
Parcela de teren pusă la dispoziție de către Primăria Celaru a fost declarată teren degradat, încă din 2011, în urma unui studiu pedologic realizat de OSPA Dolj, care arată că acest teren este slab productiv pentru culturi agricole și recomandă ameliorarea prin împădurire.
Nisipurile ce constituie substratul natural din acest areal formează soluri nepotrivite pentru agricultură, care, fără acoperirea și stabilitatea oferite de vegetație, devin mobile sub acțiunea vântului și pot acoperi alte terenurile fertile din apropierea acestora. În acest context, pentru stabilizarea acestor nisipuri, cât și pentru reabilitarea lor prin îmbogățirea în humus, dar și pentru îmbunătățirea microclimatului arid, plantarea de vegetație forestieră reprezintă cea mai bună soluție pentru oprirea înaintării fenomenului de deșertificare.
Adoptă un Copac, în parteneriat cu OMV Petrom, prin proiectul România plantează pentru mâine, s-a angajat să reabiliteze aceste terenuri prin revegetarea lor cu vegetație forestieră.
Ultima lucrare efectuată: completări în martie 2023 și prașilă mecanizată în iunie 2023