fbpx

12 sfaturi să treci cu bine de zilele caniculare

Atenție, caniculă!

E cald rău, nu e așa? O simți pe pielea ta tot mai des în ultimile zile? Căldura îți topește corpul și îți moleșește sufletul? Ca să nu îți afecteze și starea de sănătate este nevoie să știi ce ai de făcut în zilele toride pentru a te simții confortabil în propria viață.

La Adoptă un Copac, plantăm copaci, îi îngrijim până ajung la stadiul de masiv și educăm oamenii cu privire la beneficiile aduse de păduri și cum pot să le îngrijească. Unul din aceste beneficii este tocmai umbra pe care o oferă pe timp de vară. Știai că, dacă locuiești în oraș, temperatura în zonele verzi, cu copaci, poate fi chiar cu până la 6 grade Celsius mai scăzută decât în restul zonelor fără copaci?

De aceea, cel mai bun sfat pe care noi, echipa Adoptă un Copac, ți-l putem da este: hai la plantat și ai grijă de spațiile verzi!

Dar uite și alte câteva sfaturi care îți vor fi utile în zilele calde de vară.

Sfaturi pentru tine și natură în zilele caniculare:

Plimbările vara sunt frumoase, dar mai mult sub clar de lună. Daca nu trebuie să fii nicăieri urgent în mijlocul zilei, încearcă să rămâi în interior, într-un spațiu răcoros, cât mai ferit de toropeala de afară.

Aerul condiționat e bun și el. Ne mai răcorește. Evită, însă, să menții o temperatură mult prea scăzută în încăpere. Diferențele mari de temperatură îți pot afecta sănătatea. Folosește ventilatorul! Poate fi o variantă mai economică și poate mai sănătoasă ca aerul condiționat.

Dacă totuși trebuie să pleci la drum, evită orele în care soarele dogorește cel mai aprig. Știm că nu e ușor, că sunt multe treburi de rezolvat, numai că trebuie să te adaptezi zilelor caniculare.

Acoperă-ți capul, poartă îmbrăcăminte adecvată temperaturilor de afară, protejază-ți ochii cu ochelari de soare și folosește protecție solară. Arsurile pielii sau insolația nu sunt tocmai plăcute și trebuie prevenite cu orice preț.

Pe stradă, în miezul zilei riști să ți se facă rău de la căldură. Caută umbra ocrotitoare a unui copac sub care să te adăpostești și mai respiră un pic. Simte vântul cum adie un pic printre ramuri, răcorește-te cu o gură de apă și înapoi la drum!

Repetă operațiunea când simți că este cazul și oprește-te sub locuri umbroase sau sub copacii pe care urmează să îi întâlnești pe drum. Te mai răcorești o clipă, căci până la urmă, unde te grăbești?

Și nu uita să ai mereu o sticlă de apă la tine ca să te hidratezi constant. Alcoolul, cafeaua sau sucurile dulci nu prea ajută în zile toride. Mai mult te deshidratează și îți pot da stări neplăcute. Așa că evită-le sau consumă cantități mici.

Mănâncă fructe delicioase și zemoase. Acum au gustul cel mai bun, conțin cele mai multe vitamine și ajută și la hidratare. Cumpără-le din piață sau culege-le direct din copac. Oricum ai alege, spală-le sub jet puternic de apă înainte de a le consuma.

Bea ceaiuri călduțe din fructe sau plante, limonade sau sucuri naturale. Sunt perfecte pentru hidratare, și în plus îți dau energie și îți mențin temperatura corpului constantă. Nu consuma doar băuturi reci sau cu gheață, căci acestea scad temperatura și îți consumă prea multă energie.

Asigură-te că și celui de lângă tine îi este bine și trece cât mai ușor prin valul de căldură. Dacă ai rude, vecini, prieteni, cunoscuți care au nevoie de ajutorul tău, oferă-te cu dragă inimă.

Pe vreme caniculară resursele de apă și hrană pentru animale scad, așa că fii tu cel care dă o mână de ajutor și aici. Schimbă mai des apa animalelor de companie și ieși cu ele la plimbare dimineața sau seara pe răcoare. Iar dacă ai cum, pune recipiente cu apă acolo unde știi că sunt animale fără stăpân. E important să ne gândim și la ele.

Canicula mai aduce alături de ea și seceta care pârjolește toată vegetația din calea ei. Și dacă tot avem grijă de tot ce ne înconjoară, udă plantele și copacii care au nevoie de apă.  

Zilele de vară au farmecul lor. Ba ne topesc, ba ne umpu viețile de experiențe si amintiri. E bine să ne bucurăm de vară, să avem grijă de noi și de sănătatea noastră.

Și, cu riscul de a mă repeta: nu uita să bei apă!

Sperăm că aceste sfaturi îți vor fi utile în zilele calde de vară. Nu uita că plantarea de copaci este unul din cele mai eficiente mijloace prin care poți să contribui la combaterea fenomenelor meteo extreme, printre care se numără și canicula, dar și deșertificarea. Poți să te implici ca voluntar la plantări aici și poți oricând să adopți un copac aici și primești și un certificat pentru tine sau pentru cei dragi!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top