Dragalina

Localizare: Comuna Dragalina, județul Călărași

Coordonate GPS:

  • Parcela 1 – Stația de captare de apă Constantin Brâncoveanu : lat. 44.4803134, long.27.3954629
  • Parcela 2 – Liceul Tehnologic „Duiliu Zamfirescu”: lat. 44.4305161, long. 27.3444642
  • Parcela 3 – Nordul satului Constantin Brâncoveanu: lat. 44.4810025, long. 27.4113769

Obiectiv: înființare perdea forestieră pentru protecția localităților și a unor obiective de interes public

Start proiect: primavară 2019

Suprafață: 5 ha

Suprafață plantată: 2,7 ha

Specii plantate: salcâm (Robinia pseudoacacia), ulm de Turkestan (Ulmus pumilla) și măceș (Rosa canina)

Voluntari implicați: 300 persoane

Stare de masiv: primavara anului 2024 (estimat)

Stadiu actual: în derulare

Parteneri

Companii: Autonom

Instituții: liceele călărășene Danubius, Economic și Mihai Eminescu (înscrise în concursul Ecoprovocarea), Romsilva-Direcția Silvică Călărași, Primăria comunei Dragalina.

Motivație pentru amplasarea perdelei forestiere:

Localitatea Dragalina este situată în partea sudică a Bărăganului, pe platforma cuprinsă între Lunca Dunării la sud şi Lunca Ialomiţei la nord. În această comună se află și nodul feroviar Ciulniţa, precum şi nodul rutier dintre DN 21 (Călăraşi-Slobozia) şi A2 (Autostrada Soarelui).

În ultimii ani, localitatea a fost afectată de tot mai multe fenomene meteo extreme, printre care înzăpeziri, rafale de vânt de 140 km/h, sau chiar tornade. Înființarea de perdele forestiere de protecție ar putea rezolva aceste probleme în doar câțiva ani, pe lângă restul beneficiilor pe care acestea le au, precum creșterea rezervelor de apă în sol și a productivității terenurilor agricole adiacente, combaterea schimbărilor climatice, sau reglarea regimului hidric și al temperaturilor.

Proiectul „Adoptă un copac!” a început să planteze perdele forestiere pe raza localității Dragalina, cu scopul de a proteja căile de acces, stațiile de captare de apă, Liceul Tehnologic „Duiliu Zamfirescu” și satul Constantin Brâncoveanu, în fața evenimentelor meteo extreme.

Terenul pus la dispoziție de către Primăria Dragalina are o suprafață totală de aproximativ 5 ha, și este împărțit în 3 parcele.

Galerie foto