Celaru

Localizare: Comuna Celaru, județul Dolj

Coordonate GPS: 44.017654, 24.062129

Obiectiv: înființare perimetru de ameliorare pentru stabilizarea nisipurilor mobile afectate de eroziunea vântului

Start proiect: toamnă 2020

Suprafață totală: 40 ha

Suprafață plantată: 25.3 ha

Specii plantate: salcâm (Robinia pseudoacacia), dud (Morus alba), corcoduș (Prunus cerasifera), sălcioară (Elaeagnus angustifolia)

Stare de masiv: toamnă 2025 (estimat pentru prima plantare)

Stadiu actual proiect: în derulare

Partener: OMV Petrom, prin proiectul “România plantează pentru mâine”

Motivație pentru amplasarea perimetrelor de ameliorare

Comuna Celaru se află în sudul județului Dolj, un areal puternic afectat de deșertificare.

Parcela de teren pusă la dispoziție de către Primăria Celaru a fost declarată teren degradat, incă din 2011, în urma unui studiu pedologic realizat de OSPA Dolj, care arată că acest teren este slab productiv pentru culturi agricole și recomandă ameliorarea prin împădurire.

Nisipurile ce constituie substratul natural din acest areal formează soluri nepotrivite pentru agricultură, care, fără acoperirea și stabilitatea oferite de vegetație, devin mobile sub acțiunea vântului și pot acoperi alte terenurile fertile din apropierea acestora. În acest context, pentru stabilizarea acestor nisipuri, cât și pentru reabilitarea lor prin îmbogațirea în humus, dar și pentru îmbunătățirea microclimatului arid, plantarea de vegetație forestieră reprezintă cea mai bună soluție pentru oprirea înaintării fenomenului de deșertificare.

„Adoptă un copac!”, în parteneriat cu OMV Petrom, prin proiectul “România plantează pentru mâine”, s-a angajat să reabiliteze aceste terenuri prin revegetarea lor cu vegetație forestieră.

Galerie foto