fbpx

Roseți

Localizare: Comuna Roseți, județul Călărași

Coordonate GPS: lat. 44.13038, long. 27.26177

Obiectiv: reabilitare perdea forestieră pentru protecția și reabilitarea terenurilor agricole

Start proiect: toamnă 2016

Suprafață: 3,5 ha

Suprafață plantată: 3 ha

Specii plantate: sălcioară (Elaeagnus angustifolia), măceș (Rosa canina), ulm de Turkestan (Ulmus pumilla), corcoduș (Prunus cerasifera) și glădiță (Gleditsia triacanthos)

Voluntari implicați: 900 persoane

Stare de masiv: toamnă 2021 (estimat)

Stadiu actual: în îngrijire

Parteneri

Companii: EY România, ING Bank, Metro Systems România, Relevance Management, TenarisSilcotub, Henkel,  ADP, Microchip, Human Invest, Nomenius

Instituții: liceele călărășene Danubius, Economic și Mihai Eminescu (înscrise în concursul Ecoprovocarea), Romsilva-Direcția Silvică Călărași, Primăria comunei Roseți.

Motivație pentru alegerea amplasării perdelei forestiere:

Comuna Roseţi este aşezată în partea de sud a Judeţului Călăraşi, pe malul stâng al braţului Borcea al Dunării. Localitatea este afectată în fiecare iarnă de Crivăţ, ce se poate manifesta prin geruri aspre cât şi prin spulberări sau întroieniri de zăpadă. Spulberările sunt periculoase pentru ca se pot determina degerarea semănăturilor de toamnă, prin lipsa stratului de zăpadă, iar troienile provoacă înzăpeziri ale gospodăriilor din partea de răsărit a localității, precum și întreruperea circulației pe şoseaua Călăraşi – Feteşti.

La marginea comunei Roseți există o pășune, pentru protecția căreia a fost înființată o perdea forestieră în urmă cu 16 ani, dar care necesită reabilitare prin diversificarea speciilor din compoziția ei (pe lângă salcâmul deja existent) și completarea golurile formate. În urma reabilitării, perdeaua forestieră va putea oferi o reală protecție împotriva zăpezilor, a vânturilor puternice, va crește umiditatea în sol și productivitatea terenurilor agricole adiacente.

Începând cu toamna anului 2016, proiectului Adoptă un Copac a început plantarea de noi perdele forestiere, precum și reabilitarea celor existente, dar aflate în curs de degradare, pe acest teren pus la dispoziție de Primăria Roseți, cu o suprafață de aproximativ 4,5 ha.

Galerie foto

Roseți 2018
Roseți 2017
Roseți 2016
Scroll to Top